Winkelmand
Geen vulling, maar voeding Gratis verzending bij 2 voerzakken

Mijn hond heeft diarree: wat moet ik doen?

Natuurlijk is diarree van alle tijden, en kan met heel veel oorzaken hebben. Het is een natuurlijk mechanisme van het hondenlichaam om iets op te ruimen wat er niet hoort te zitten.

Maar de laatste weken hoor ik weer veel over honden met diarree. En het is me al vaker opgevallen dat dit jaarlijks in januari erger is als normaal. Misschien dat het vuurwerk hier nog iets bij meespeelt. De stressreactie hiervan, of de kruitsporen die nog her en der verdwaald liggen. Daarom even meer informatie over diarree.

Oorzaken diarree:

We praten hier over waterdunne diarree. Ontlasting die wat dunner of slapper is, heeft vaak andere oorzaken zoals verkeerde voeding.

Diarree kan vele oorzaken hebben, maar hieronder even de meest voorkomende:

  1.  Een virus infectie
  2. een wormbesmetting
  • een parasietbesmetting met Giardia
  • als gevolg van een stressreactie

Bij regelmatig en langdurige diarree:

  • een chronische darmontsteking
  • een voedingsallergie

Wat te doen:

Voor allemaal geldt: geeft de hond kleine beetjes licht verteerbaar eten verdeeld over de hele dag. Geef witte gekookte rijst, aangevuld met gekookte kipfilet. Zorg dat de hond goed blijft drinken.

Ga regelmatig met de hond naar buiten zodat de krampen niet te lang en teveel oplopen. Geef in deze dagen geen onverhit vlees aan je hond. Dit kan de klachten verergeren.

Bij een virusinfectie:

Diarree t.g.v een virusinfectie komt ineens. Ook kan braken gepaard gaan met een virusinfectie.

Wanneer je hond zich niet erg ziek voelt mag je ervan uit gaan dat het om een virus gaat. Met bovenstaande regels zal dit met enkele dagen vanzelf over moeten gaan. Wanneer je hond ineens koorts erbij krijgt, of zich steeds zieker gaat voelen is het verstandig contact op te nemen met een dierenarts.

Wormbesmetting:

Wanneer je je hond regelmatig een wormkuur geeft ( om de drie maanden) voorkom je een wormbesmetting. Niet iedereen is voor een wormkuur, aangezien hier sommige honden ook op kunnen reageren, en het niet natuurlijk zou zijn. Maar soms is voorkomen beter als genezen. Wanneer je hond wormen heeft, kunnen deze ook schade aanrichten ( onderschat nooit een wormbesmetting) aan de darmen wat natuurlijk ook niet goed is. Kiezen uit twee slechten zeg maar. Gelukkig kun je tegenwoordig ook met natuurlijke middelen je hond ontwormen. Of de ontlasting na laten kijken of er wormen in zitten voordat je gaat ontwormen.

parasiet Giardia:

Giardia is een hele kleine parasiet die de dunne darm aantast en hierdoor diarree veroorzaakt. Als de parasieten het lichaam van de hond binnendringen, vallen ze de slijmvliezen van de dunne darm aan. In de dunne darm voeden ze zich met suiker ( uit de voeding )  waardoor ze zich snel kunnen vermenigvuldigen. Een Giardia besmetting kan daarom lang duren. Giardia kun je goed herkennen aan de enorme stank die de ontlasting dan heeft. Je kunt dan even ontlasting naar de dierenarts brengen om te onderzoeken of deze de parasiet bevat. Lees hier meer over Giardia bij je hond

Ten gevolgen van een stressreactie:

Een veel voorkomende oorzaak van diarree bij honden is stress. Door stress komen er hormonen bij uw hond vrij die resulteren in diarree of braken. Stress bij honden kan bijvoorbeeld optreden wanneer een hond wisselt van eigenaar of tijdelijk in een verblijf wordt geplaatst.

Diarree met als oorzaak stress zien we erg veel bij pups. Bij pups is de darmwand nog minder ver ontwikkeld vergeleken met volwassen honden. Hierdoor zijn pups gevoeliger voor diarree.

Wanneer de stress weggezakt is, zal de diarree ook meteen verminderen.

Ten gevolgen van een voedselallergie:

De voeding die uw hond krijgt bestaat uit diverse bouwstoffen, deze worden in het lichaam afgebroken door enzymen. Het komt soms voor dat een hond (te) weinig enzymen heeft waardoor de bouwstoffen die in de voeding zitten niet worden afgebroken. Hierdoor blijft een deel van het voedsel in de darmen zitten waardoor diarree, winderigheid of buikpijn kan ontstaan.

Veel voorkomende triggers bij een voedselallergie zijn tarwegranen en rundvlees. Door deze eens weg te laten kan het zijn dat de klachten zullen verminderen.

Specifiek wil ik hier nog even noemen de reacties bij het geven van vers vlees. Deze kan nog bacteriën bevatten waarvan een hond echt goed ziek van kan worden, en bij een erge besmetting zelfs kan overlijden. Koop dus altijd vers vlees van een goed merk en waarvan de herkomst duidelijk te traceren is.

Wanneer naar de dierenarts:

Bij de meeste gevallen zullen de klachten na verloop van tijd vanzelf gaan verdwijnen. Maar in onderstaande gevallen is het goed om een dierenarts even mee te laten kijken:

  • wanneer de hond zich echt ziek voelt en / of koorts heeft
  • bij bloed bij de ontlasting
  • niet meer willen eten of drinken
  • bij vermoeden van een salmonella vergiftiging

Download de gratis checklist:

Heeft jouw hond klachten en twijfel je of deze horen bij een voedingstintolerantie? Download dan hier onze gratis checklist.