Bij een maagtorsie draait de maag van de viervoeter zich om zijn lengte-as. Daardoor wordt de maagingang afgesloten, en kan lucht niet meer ontsnappen waardoor zenuwen en bloedvaten worden afgekneld. Als gevolg hiervan ontstaat er onvoldoende bloed- en zuurstoftoevoer naar de rest van het lichaam, wat al na enkele uren dodelijk kan zijn.
Hoe ontstaat een maagtorsie?
In principe is een maagtorsie bij elk hondenras mogelijk. Grote honden zoals Deense Doggen, Duitse Herders of Retrievers is de kans op een maagtorsie aanzienlijk groter.
Bij oudere honden zijn de maagbanden meer opgerekt als bij jonge honden. Hierdoor is de kans op een draaiing groter. Ook wanneer een hond al eerder een maagtorsie heeft ondervonden is het risico op een nieuwe torsie groot.
Het voeren van een grote maaltijd vergroot de kans op een maagtorsie, net zoals het stoeien met de hond of fors bewegen.
Het voeren van geëxtrudeerde brokken. Deze zwellen op in de maag waardoor er mee volume in de maag komt, en deze kan gaan draaien.
Wat zijn de symptomen:
Er zijn verschillende symptomen die op een maagtorsie wijzen maar kenmerkend is een sterk opgezwollen buik van de hond.
Overige symptomen:
- De hond probeert tevergeefs over te geven.
- Je hond ervaart grote onrust en wisselt opvallend vaak van positie.
- Moeite met ademhalen en heeft een sterk verhoogde hartslag.
- Zijn slijmvliezen zijn heel licht van kleur en hij kwijlt veel.
- Zijn rug is krom en zijn buik lijkt ingetrokken te zijn.
Wat te doen bij een maagtorsie?
Helaas is het vaak zo dat de klachten pas zichtbaar zijn wanneer het al wat verder gevorderd is, en behandeling dan moeilijk of niet meer gaat. Daarom is het zo belangrijk de symptomen te herkennen en direct naar de dierenarts te gaan bij vermoeden van een maagtorsie.
De dierenarts kan dmv een operatie de maag weer terug kantelen, en weer vast zetten aan de banden. Dit kan alleen als al het weefsel nog onbeschadigd is maar blijft een moeilijk verhaal met overige complicaties die erbij kunnen komen.
Preventief behandelen:
Een maagtorsie kan nooit helemaal voorkomen worden, maar onderstaand kan de kans wel verminderen:
- Laat de hond na het eten 2 uur rusten.
- Geef meerdere porties voer op een dag.
- Voorkom dat de hond gaat schrokken.
- Geperste hondenvoeding zwelt minder op in de maag dan krokante brokken.
Onze geperste brokken proberen? Klik dan hier voor het aanvragen van een proefpakketje!
