Winkelmand
Geen vulling, maar voeding Gratis verzending bij 2 voerzakken

De ontlasting van je hond; wat verteld het je?

Hondenpoep

Hoe onsmakelijk misschien ook, maar de structuur, kleur en geur van de ontlasting van je hond zegt veel over de mate van zijn / haar gezondheid . Daarom is het zo belangrijk dat je elke keer als je hond moet poepen, kijkt hoe de ontlasting eruit ziet! Hierdoor heb je een goed beeld van de normale ontlasting van je hond, en zie je sneller wanneer dit afwijkend is en je eventueel actie moet ondernemen. Een goede hondendrol kan makkelijk afgeworpen worden en is hard en droog.

Verschillende soorten ontlasting

Diarree:

Als hondenontlasting (water)dun of brijachtig is, en je hond vaak moet en niet meer kan ophouden, dan is er sprake van diarree. Diarree kan door verschillende oorzaken ontstaan:

  • Een darmparasiet ( Giardia) / darmbacterie / wormen
  • Een virus
  • Disbalans van goede darmbacteriën
  • Overgevoeligheid van voeding

Diarree veroorzaakt door een bacterie of virus is vaak acuut en heftig. Normaal gesproken herstelt zich dit binnen een week. Gekookte rijst bindt vaak de ontlasting en is licht verteerbaar en kun je goed als voeding geven in deze dagen. Aangevuld met wat gekookte kipfilet en beetje bouillon. Wanneer de diarree na een week nog niet over is, dan is een bezoekje aan de dierenarts raadzaam of te kijken of er meer aan de hand is.

Diarree door een parasiet ( Giardia / wormen ) houdt langer aan en is wisselend. Niet altijd diarree maar soms brijig afgewisseld met waterdun. Dit gaat niet vanzelf over en moet behandeld worden met een kuur van de dierenarts tegen wormen / Giardia.

Bij langdurige diarree spreken we vaak van chronische diarree. Hier moet goed naar gekeken worden door een dierenarts om te achterhalen wat de oorzaak hiervan is.

Te hard:

Te harde ontlasting is wanneer je hond veel moet persen voordat de ontlasting komt. Vaak kan dit ook pijnlijk zijn voor je hond. Dit kan verschillende oorzaken hebben: te weinig water drinken, voeding met te weinig vezels, het eten van botten of vers vlees. Door het voedingspatroon aan te passen kan al verbetering optreden. Te harde ontlasting kan ook voorkomen door een verstopping in de darmen.

Bijvoorbeeld door een darmvernauwing, darmpoliepen, littekenweefsel of vreemde voorwerpen die opgegeten zijn en niet in de darmen thuishoren.

De kleur van ontlasting

De kleur van hondenontlasting wordt voornamelijk bepaald door wat je huisdier eet. Een hond die witte rijst krijgt zal hondenpoep hebben die licht van kleur is. Vleesvoeding zal donkere, droge uitwerpselen opleveren. Melkproducten maken de poep lichtbruin / geel van kleur. Witte hondenpoep is vaak het resultaat van veel botten ( calcium in vers vlees). Dit is normaal en hoeft u zich geen zorgen over te maken. Waar wel goed opgelet moet worden is wanneer de ontlasting grijzig van kleur ( stopverf) is. Dit kan een oorzaak hebben in de gal of alvleesklier. Goed om dit even na te kijken dus.

Goede voeding

Goede voeding bepaalt voor een grote mate de gezondheid van je hond. Veel hondenbrokken bevatten tarwegranen. Hiervan is bekent dat veel honden dit niet goed kunnen verteren en spijsverteringsproblemen hiervan ondervinden. Geef je hond dus een brok zonder tarwegranen. Ook het ontbreken van vezels en ( pre-biotica) in voeding kan voor darmproblemen zorgen. Goede darmbacteriën hebben vezels nodig om zich te vermenigvuldigen en zo een goede darmflora te creëren. In vers vlees zitten weinig vezels. Het is dus goed om deze aan te vullen wanneer je hond vlees eet.

Lees hier meer over goede hondenbrokken.

Download de gratis checklist:

Heeft jouw hond klachten en twijfel je of deze horen bij een voedingstintolerantie? Download dan hier onze gratis checklist.