Geen vulling, maar voeding
Gratis verzending bij 2 voerzakken

Geen vulling, maar voeding

Gratis verzending bij 2 voerzakken

Home > Blog >

Roos bij je hond. Wat te doen?

Roos bij je hond. Wat te doen?

2 minuten

Net als bij de mens is de huid ook bij honden een groot en belangrijk orgaan. Een gezonde huid en een glanzende vacht zijn een teken dat het goed gaat met je viervoeter. Als een hond echter last heeft van huidproblemen, zoals roos, kan dit verwijzen naar eventuele gezondheidsproblemen.

Roos is tot op zekere hoogte normaal bij honden

Als u een paar schubben in de vacht van uw hond ontdekt, is dit volkomen normaal en in eerste instantie geen reden tot bezorgdheid.

De huid van uw hond is immers onderhevig aan een constante vernieuwing. Het lichaam van de viervoeter vormt elke dag nieuwe huidcellen, terwijl oude cellen afsterven en zich in de vorm van schubben van de huid scheiden. Maar wanneer dit teveel en te vaak gebeurt is het goed om eens verder te kijken.

Mogelijke oorzaken van roos

  • Tekort essentiële vetzuren
  • Voedingsallergiëen
  • Te droge lucht ( vooral in de herfst / winter door de kachel )
  • Parasieten

Voeding als oorzaak van roos bij honden

Roos bij honden is vaak het gevolg van een verkeerde voeding. Ze kunnen met name worden veroorzaakt door intoleranties en voedselallergieën, maar ook door een gebrek aan voedingsstoffen. Wanneer de verdenking is op een voedingsintolerantie of allergie is het raadzaam om uit te sluiten welk ingrediënt dit kan veroorzaken. Vaak doen we dit met een eliminatiedieet. Het weglaten van verdachte ingrediënten en deze vervangen voor makkelijker verteerbare ingrediënten.

Een te droge huid kan ook komen door een tekort aan essentiële vetzuren. In veel goedkope voeders worden deze weggelaten i.v.m. kostenbesparing. Echter heeft de hond deze vetzuren wel nodig aangezien hij ze zelf niet aan kan maken. Wanneer dit niet in de voeding wordt verstrekt ontstaat er een tekort en kan het o.a. een te droge huid veroorzaken.

Droge lucht als trigger voor roos bij honden

Vooral in de wintermaanden hebben veel honden last van een droge huid, die ook zichtbaar is in de vorm van roos. De combinatie van nat en koud weer buiten en droge verwarmingslucht binnen kan hier de oorzaak van zijn.

Wat te doen?

Zorg allereerst voor goede gezonde voeding waar omega3 – 6 vetzuren aan toegevoegd zijn. Lime Tree Brox bevat zuivere zalmolie als bron van essentiële vetzuren.

Roos door droge lucht in de wintermaanden? Zorg voor een goede luchtbevochtiger in huis. Dit kan ook heel simpel met waterbakjes aan de verwarming of op de vensterbank. Op die manier breng je meer vocht in huis en droogt de huid niet zo hard uit.

Beetje helpen

Wanneer je hond last van een droge huid blijft houden, en / of huidschilfers heeft, kun je je hond ook een beetje extra helpen door te wassen met een goede shampoo met olie erin. Deze olie zorgt ervoor dat de huid de natuurlijke vetlaag terug krijgt waardoor huidschilfers verminderen.

Liever voorkomen dat je hond huidproblemen krijgt? Lime Tree Brox gezonde hondenvoeding bevat een hoog gehalte aan essentiële vetzuren! ( Omega 3 vetzuren in de vorm van zalmolie )

Monique & Gerben helpen je graag!

Vragen, opmerkingen of wil je iets overleggen? Neem gerust contact op!

Leesvoer!

Ontdek onze andere blogs

Oorontsteking bij je hond

Als uw hond constant aan zijn oren krabt, zijn hoofd schudt of het scheef houdt, kan dit wijzen op een oorontsteking, wat ook pijn kan veroorzaken bij uw hond. Dit kan resulteren in ontwijkende reacties wanneer zijn hoofd wordt aangeraakt,…

Bericht lezen

Voedselallergie bij honden.

Als uw hond last heeft van voedselallergieën, betekent dit dat hij bepaalde bestanddelen van zijn voeding niet verdraagt en regelmatig allergische reacties ervaart na het eten ervan. De symptomen van voedselallergie bij honden zijn divers en kunnen aanzienlijk bijdragen aan…

Bericht lezen

Zijn tarwegranen slecht voor mijn hond?

Veel honden hebben moeite met het verteren van tarwegranen uit hun voeding waardoor klachten kunnen ontstaan zoals boertjes laten, zachte ontlasting / diarree , winden laten of huid en vachtproblemen. Het niet goed kunnen verteren van deze voedingsstoffen zorgt voor…

Bericht lezen

Download onze gratis checklist:
Heeft jouw hond klachten en twijfel je of deze horen bij een voedingstintolerantie? Download dan hier onze gratis checklist.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.