Geen vulling, maar voeding
Gratis verzending bij 2 voerzakken

Geen vulling, maar voeding

Gratis verzending bij 2 voerzakken

Home > Blog >

Hotspots bij honden.. Wat is het en waardoor ontstaat het?

Hotspots bij honden.. Wat is het en waardoor ontstaat het?

2 minuten

Hotspots komen veel voor bij honden. Vooral wanneer ze een dikke vacht en/ of dikke ondervacht hebben. Vaak in het voorjaar en/of in de zomer wanneer de temperaturen weer gaan stijgen en de dikke vacht gaat broeien. Golden retrievers, Labradors, Labradoodles, Bouviers en Berner Sennenhonden zijn rassen waarbij hotspot veel voorkomt.

Wat is een hotspot?

Een hotspot is een verdikte plek in de huid. Vaak onderaan de kin of in de hals en nekstreek, of achter op de rug. Het kenmerkt zich door een vurige pijnlijke rode huid die eruit kan zien als een smetplek.

Waardoor ontstaat een hotspot?

Hotspots worden veroorzaakt door de Streptococcus-bacterie. Deze bacterie komt op natuurlijke wijze veel voor op de huid van honden. Vieze en natte vachten bevorderen de groei van deze bacteriën en bij een beschadigde of geïrriteerde huid kan er dan zomaar een ontstoken huid kan ontstaan. Een hotspot dus. Het begint met een klein plekje dat zich steeds verder zal uitbreiden.

Alles wat de huid van de hond kan irriteert waardoor de hond zich gaat krabben of bijten kan een hotspot veroorzaken.

Denk hierbij aan parasieten, allergische (voedings)reactie’s, oorontstekingen of een slecht onderhouden vacht met klitten.

  • Knip de vacht rondom de hotspot weg zodat de huid weer kan drogen en ademen. Doe dit wel voorzichtig, want het kan pijnlijk zijn voor de hond.
  • Was de plek goed schoon met lauw water. Eventueel met een zuiverend soda-sopje.
  • Behandel de plek met een verzachtende zalf, die de huid kan herstellen. Bijvoorbeeld een goede honingzalf. ( Manuka )
  • Bij ernstige plekken is behandeling bij de dierenarts noodzakelijk om te voorkomen dat de bacterie naar binnen slaat. Deze zal dan een behandeling starten met o.a antibiotica.

Hoe kan ik een hotspot voorkomen?

Hoe kan ik een hotspot voorkomen?

  • Controleer de vacht van de hond regelmatig op rode plekken.
  • Zorg voor een goed verzorgde vacht van de hond en laat dikke vacht in het voorjaar / zomer goed uitdunnen.
  • Wanneer de hond graag zwemt, droog dan de vacht even goed af. Zeker op de plekken die gevoelig zijn voor een hotspot.
  • Zorg voor goede voeding / snacks zonder voedingsstoffen die allergische huidreacties kunnen veroorzaken zoals tarwegranen of (runder)eiwitten.

Monique & Gerben helpen je graag!

Vragen, opmerkingen of wil je iets overleggen? Neem gerust contact op!

Leesvoer!

Ontdek onze andere blogs

Oorontsteking bij je hond

Als uw hond constant aan zijn oren krabt, zijn hoofd schudt of het scheef houdt, kan dit wijzen op een oorontsteking, wat ook pijn kan veroorzaken bij uw hond. Dit kan resulteren in ontwijkende reacties wanneer zijn hoofd wordt aangeraakt,…

Bericht lezen

Voedselallergie bij honden.

Als uw hond last heeft van voedselallergieën, betekent dit dat hij bepaalde bestanddelen van zijn voeding niet verdraagt en regelmatig allergische reacties ervaart na het eten ervan. De symptomen van voedselallergie bij honden zijn divers en kunnen aanzienlijk bijdragen aan…

Bericht lezen

Zijn tarwegranen slecht voor mijn hond?

Veel honden hebben moeite met het verteren van tarwegranen uit hun voeding waardoor klachten kunnen ontstaan zoals boertjes laten, zachte ontlasting / diarree , winden laten of huid en vachtproblemen. Het niet goed kunnen verteren van deze voedingsstoffen zorgt voor…

Bericht lezen

Download onze gratis checklist:
Heeft jouw hond klachten en twijfel je of deze horen bij een voedingstintolerantie? Download dan hier onze gratis checklist.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.