Geen vulling, maar voeding
Gratis verzending bij 2 voerzakken

Geen vulling, maar voeding

Gratis verzending bij 2 voerzakken

Home > Blog >

Help! Mijn pup heeft Giardia!

Help! Mijn pup heeft Giardia!

2 minuten

Giardia is een hele kleine parasiet die de dunne darm aantast en hierdoor diarree veroorzaakt. Als de parasieten het lichaam van de hond binnendringen, vallen ze de slijmvliezen van de dunne darm aan. In de dunne darm voeden ze zich met suiker ( uit de voeding ) waardoor ze zich snel kunnen vermenigvuldigen. Een Giardia besmetting kan daarom lang duren.

Symptomen oververhitting

Er zijn meerdere symptomen die bij Giardia passen, maar hele vieze winden en enorm stinkende ontlasting / diarree is toch wel de meest voorkomende aanwijzing. Overige symptomen:

  • Maagkramp
  • Braken
  • Bloederige / slijmerige diarree
  • Niet willen eten
  • Koorts / lusteloos
  • Gewichtsverlies

Giardia komt het meest voor bij pups of jongere honden of volwassen honden die een verstoring in het immuunsysteem hebben.

Behandeling van een Giardia besmetting:

Behandel eerst de hond met Panacur of een ander soort gelijkend middel. Dit is een driedaagse kuur die meerdere malen herhaald dient te worden.

Giardia plant zich voort door de suikers die ze uit de voeding halen. De darmen van de hond zetten tarwegranen om in zetmeel en suikers, dus je zult een voeding moeten nemen die geen of weinig zetmeel bevat. Belangrijk dus om een voeding te kiezen zonder tarwegranen.

Bij een verdenking van Giardia is het ook heel goed om nat voer of vers vlees te gaan geven gedurende een langere periode aangezien dit niet of nauwelijks zetmeel uit tarwegranen bevat.

Tevens helpt het om de darmen goed te voorzien van pre en probiotica om zo een zo goed mogelijke darmflora op te bouwen. Hierdoor maakt Giardia ook minder kans.

Let op: ondanks dat er verbeteringen snel zichtbaar kunnen zijn , betekent dit niet dat de Giardia ook weg is. Dit is echt een langdurig proces wil je de parasiet helemaal weg hebben! Bij verdenking van Giardia kun je altijd wat ontlasting brengen bij de dierenarts. Die kunnen microscopisch bekijken of er Giardia in de ontlasting zit!

Monique & Gerben helpen je graag!

Vragen, opmerkingen of wil je iets overleggen? Neem gerust contact op!

Leesvoer!

Ontdek onze andere blogs

Oorontsteking bij je hond

Als uw hond constant aan zijn oren krabt, zijn hoofd schudt of het scheef houdt, kan dit wijzen op een oorontsteking, wat ook pijn kan veroorzaken bij uw hond. Dit kan resulteren in ontwijkende reacties wanneer zijn hoofd wordt aangeraakt,…

Bericht lezen

Voedselallergie bij honden.

Als uw hond last heeft van voedselallergieën, betekent dit dat hij bepaalde bestanddelen van zijn voeding niet verdraagt en regelmatig allergische reacties ervaart na het eten ervan. De symptomen van voedselallergie bij honden zijn divers en kunnen aanzienlijk bijdragen aan…

Bericht lezen

Zijn tarwegranen slecht voor mijn hond?

Veel honden hebben moeite met het verteren van tarwegranen uit hun voeding waardoor klachten kunnen ontstaan zoals boertjes laten, zachte ontlasting / diarree , winden laten of huid en vachtproblemen. Het niet goed kunnen verteren van deze voedingsstoffen zorgt voor…

Bericht lezen

Download onze gratis checklist:
Heeft jouw hond klachten en twijfel je of deze horen bij een voedingstintolerantie? Download dan hier onze gratis checklist.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.