Geen vulling, maar voeding
Gratis verzending bij 2 voerzakken

Geen vulling, maar voeding

Gratis verzending bij 2 voerzakken

Home > Blog >

De spijsvertering van je hond – hoe werkt het precies?

De spijsvertering van je hond – hoe werkt het precies?

2 minuten

Wist u dat het spijsverteringsstelsel van de hond anders is als van een mens? Ondanks dat het dezelfde onderdelen bevat, werkt de spijsvertering van de hond totaal anders als die van de mens.

Waar bij de mensen de spijsvertering begint in de mond ( kauwen, speeksel) , begint bij de hond de spijsvertering in de maag. De bek van de hond is er alleen voor om te bijten en te kauwen van voeding.

De spijs verteren:

Wanneer de voeding in de maag komt start de vertering door middel van het maagzuur. Deze is bij een hond vele malen hoger als bij de mens aangezien het de eiwitten die in voeding zit moet verkleinen en eventuele ziektekiemen moet doden. In de maag vormt het voedsel samen met het maagzuur een dunne brei die doorstroomt naar de dunne darm.

In de dunne darm vindt het grootste gedeelte van de spijsvertering plaats; hier worden de voedingsstoffen uit het voedsel gehaald en aan het lichaam gegeven. Vervolgens gaat het naar de dikke darm waar het vocht uit de brei gehaald wordt en er ontlasting ( niet verteerbare stoffen ) ontstaat.

Honden hebben een relatief kort spijsverteringskanaal in verhouding tot de mens. Bij mensen is het spijsverteringskanaal ongeveer 10 tot 12% van het totale lichaamsgewicht. Bij grote honden is dit slechts 2,7% en bij kleine honden 7%.

Grote honden hebben een korter spijsverteringskanaal in verhouding tot middelgrote en kleine honden. Hierdoor kunnen grote honden vaker last van diarree hebben. Het is daarom van groot belang dat de hond voeding op maat krijgt welke hij goed kan verteren.

Niets voor niets zeggen wij vaak dat goede gezondheid van je hond begint bij gezonde darmen!

Daarom bevatten al onze brokken in tegenstelling tot vers vlees veel verteerbare en onverteerbare plantaardige vezels voor een goede darmwerking. Al deze vezels samen noemen we Pre-biotica.

Maar om deze vezels goed te verteren moet de darmflora optimaal zijn en voldoende goede darmbacteriën bevatten. Zonder deze goede darmbacteriën kunnen de plantaardige vezels niet verteerd worden en ontstaan er alsnog problemen met de ontlasting. Daarom voegen we ook nog eens extra Pro-biotica toe. De gouden combinatie voor gezonde darmen!

Als jouw hond een goede vaste ontlasting heeft, en niet meer als 2 – 3x per dag, dan is de spijsvertering in orde. Wanneer het hiervan afwijkt, dan is het raadzaam om te kijken wat de oorzaak hiervan zou kunnen zijn.

Monique & Gerben helpen je graag!

Vragen, opmerkingen of wil je iets overleggen? Neem gerust contact op!

Leesvoer!

Ontdek onze andere blogs

Oorontsteking bij je hond

Als uw hond constant aan zijn oren krabt, zijn hoofd schudt of het scheef houdt, kan dit wijzen op een oorontsteking, wat ook pijn kan veroorzaken bij uw hond. Dit kan resulteren in ontwijkende reacties wanneer zijn hoofd wordt aangeraakt,…

Bericht lezen

Voedselallergie bij honden.

Als uw hond last heeft van voedselallergieën, betekent dit dat hij bepaalde bestanddelen van zijn voeding niet verdraagt en regelmatig allergische reacties ervaart na het eten ervan. De symptomen van voedselallergie bij honden zijn divers en kunnen aanzienlijk bijdragen aan…

Bericht lezen

Zijn tarwegranen slecht voor mijn hond?

Veel honden hebben moeite met het verteren van tarwegranen uit hun voeding waardoor klachten kunnen ontstaan zoals boertjes laten, zachte ontlasting / diarree , winden laten of huid en vachtproblemen. Het niet goed kunnen verteren van deze voedingsstoffen zorgt voor…

Bericht lezen

Download onze gratis checklist:
Heeft jouw hond klachten en twijfel je of deze horen bij een voedingstintolerantie? Download dan hier onze gratis checklist.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.