Geen vulling, maar voeding
Gratis verzending bij 2 voerzakken

Geen vulling, maar voeding

Gratis verzending bij 2 voerzakken

Home > Blog >

Help! Mijn pup heeft Giardia!

Help! Mijn pup heeft Giardia!

2 minuten

Giardia is een hele kleine parasiet die de dunne darm aantast en hierdoor diarree veroorzaakt. Als de parasieten het lichaam van de hond binnendringen, vallen ze de slijmvliezen van de dunne darm aan. In de dunne darm voeden ze zich met suiker ( uit de voeding ) waardoor ze zich snel kunnen vermenigvuldigen. Een Giardia besmetting kan daarom lang duren.

Symptomen oververhitting

Er zijn meerdere symptomen die bij Giardia passen, maar hele vieze winden en enorm stinkende ontlasting / diarree is toch wel de meest voorkomende aanwijzing. Overige symptomen:

  • Maagkramp
  • Braken
  • Bloederige / slijmerige diarree
  • Niet willen eten
  • Koorts / lusteloos
  • Gewichtsverlies

Giardia komt het meest voor bij pups of jongere honden of volwassen honden die een verstoring in het immuunsysteem hebben.

Behandeling van een Giardia besmetting:

Behandel eerst de hond met Panacur of een ander soort gelijkend middel. Dit is een driedaagse kuur die meerdere malen herhaald dient te worden.

Giardia plant zich voort door de suikers die ze uit de voeding halen. De darmen van de hond zetten tarwegranen om in zetmeel en suikers, dus je zult een voeding moeten nemen die geen of weinig zetmeel bevat. Belangrijk dus om een voeding te kiezen zonder tarwegranen.

Bij een verdenking van Giardia is het ook heel goed om nat voer of vers vlees te gaan geven gedurende een langere periode aangezien dit niet of nauwelijks zetmeel uit tarwegranen bevat.

Tevens helpt het om de darmen goed te voorzien van pre en probiotica om zo een zo goed mogelijke darmflora op te bouwen. Hierdoor maakt Giardia ook minder kans.

Let op: ondanks dat er verbeteringen snel zichtbaar kunnen zijn , betekent dit niet dat de Giardia ook weg is. Dit is echt een langdurig proces wil je de parasiet helemaal weg hebben! Bij verdenking van Giardia kun je altijd wat ontlasting brengen bij de dierenarts. Die kunnen microscopisch bekijken of er Giardia in de ontlasting zit!

Monique & Gerben helpen je graag!

Vragen, opmerkingen of wil je iets overleggen? Neem gerust contact op!

Leesvoer!

Ontdek onze andere blogs

Zijn tarwegranen slecht voor mijn hond?

Veel honden hebben moeite met het verteren van tarwegranen uit hun voeding waardoor klachten kunnen ontstaan zoals boertjes laten, zachte ontlasting / diarree , winden laten of huid en vachtproblemen. Het niet goed kunnen verteren van deze voedingsstoffen zorgt voor…

Bericht lezen

Havermout in hondenbrokken

Havermout is een prachtig oer-graan dat wij graag gebruiken in onze hondenbrokken. Het bevat een natuurlijke bron van vitamines en mineralen en Beta-glucanen. Beta-glucanen zorgen voor een verbetering van het immuunsysteem, hart -en bloedvatenstelsel van de hond. Een positieve groei…

Bericht lezen

Mijn hond vindt de brokken niet lekker

Dit is een veel gehoorde opmerking die mensen vaak maken wanneer hun hond de brokken laat staan of met lange tanden eet. En dat is ook heel begrijpelijk. Maar het laten staan van eten heeft vaak niet zo veel te…

Bericht lezen

Benieuwd wat het beste voor jouw viervoeter is? Plan vrijblijvend een afspraak met Monique

Vrijblijvend!